Prima pagină > Uncategorized > Vreau o casetă albă pe buletinul de vot.

Vreau o casetă albă pe buletinul de vot.

VREAU CA PE BULETINUL DE VOT SĂ GĂSESC O CASETĂ (CĂSUŢĂ, CHENAR, RUBRICĂ) ÎN CARE SĂ SCRIE NICIUNUL DINTRE CEI DE PE PREZENTA LISTĂ.


NICIUNUL DINTRE CANDIDAŢI

NICIUNUL DINTRE CANDIDAŢI

Alegeri. Un buletin de vot cu liste sau cu candidaţi.
Caz ipotetic: Nu ne  place niciunul. Ce soluţii avem?

 • Nu mergem la vot
 • Mergem la vot şi lăsăm buletinul neştampilat
 • Mergem la vot şi aplicăm ştampila de câteva ori, eventual pe toţi candidaţii
 • Mergem la vot şi alegem „răul cel mai mic”

Să luăm fiecare situaţie în parte:
Nu mergem la vot. Câştigăm câteva minute din viaţă. Putem da vina pe cei care au votat pentru eşecul lamentabil al guvernării, pentru situaţia mizerabilă în care a ajuns economia, pentru declinul social, pentru orice. Câştigă şi politicienii care pretind apoi că reprezintă X% din electorat. Că doar nu-s fraieri să spună că reprezintă X% din cei 20% care s-au prezentat la vot.

Mergem la vot şi lăsăm buletinul neştampilat. Varianta asta a circulat la alegerile parlamentare de anul trecut sub numele de vot alb. Două lucruri mi se par inacceptabile la buletinul neştampilat: faptul că votul exprimat astfel este anulat si riscul ca buletinul respectiv să fie ştampilat în timpul procesului de numărare. Lăsând riscul la o parte, rămâne faptul că este un vot NUL. La fel de nul ca votul lui nea caisă care şi-a uitat ochelarii acasă când a plecat să voteze, a uitat să pună ştampila pe candidatul lui favorit şi a uitat să lase ştampila cand a plecat de la secţia de votare.

Mergem la vot şi aplicăm ştampila de câteva ori, eventual pe toţi candidaţii. Vot NUL. Dispare riscul ca buletinul să fie ştampilat la numărătoare. Ei, şi? E tot un vot anulat, care nu spune nimic nimănui. La fel de nul ca al unuia care votează câţiva candidaţi pentru că toţi sunt oameni de treabă…

Mergem la vot şi alegem „răul cel mai mic”. Iar? Desigur, e şi asta o opţiune. Dar eu prefer să pot spune că nu îmi place niciunul dintre candidaţi şi să nu fiu obligat să votez dintre două rele pe cel mai mic.

Prin urmare:

VREAU CA PE BULETINUL DE VOT SĂ GĂSESC O CASETĂ (CĂSUŢĂ, CHENAR, RUBRICĂ) IN CARE SĂ SCRIE NICIUNUL DINTRE CEI DE PE PREZENTA LISTĂ.

Vreau ca votul meu negativ să nu fie anulat, ci luat în considerare ca atare. Şi, dacă se poate, să producă şi efecte. Cum ar fi ca 51% dintre votanţi să spună că nu vor pe nimeni de pe listă? S-o spună clar şi răspicat. N-ar fi un bun motiv pentru repetarea alegerilor cu alţi candidaţi?

Nu ştiu care ar fi parcursul pentru ca o astfel de idee să fie pusă în aplicare în România. Nici măcar dacă e aplicabilă. Dar ştiu că m-am plictisit să tot aud, de două decenii (cei 20 de ani ai lui Brucan se apropie de sfârşit), aceleaşi voci promiţând reformarea clasei politice.

Reclame
 1. august 26, 2009 la 10:37

  Chestia asta nu este o treaba de implementat intr-o luna ci in cativa ani. Balotajul sau votul alb functioneaza cam asa : La un prag de 35% oameni care au votat in alb, partidele trebuie sa inlocuiasca 35% dintre candidati. Pentru a nu inlocui niste idioti cu niste imbecili, trebuie ca mai devreme sa rezolvam dreptul la asociere. In Anglia 3 oameni pot forma un partid, in Romania iti trebuie 40 000 de semnaturi doar ca sa incepi demersurile , 100 000 si tone de birocarite ca sa le finalizezi.

  • august 26, 2009 la 15:36

   n-am nicio îndoială că procesul este de durată. dar cred că ar trebui început cu ceva.

 2. i4ever
  august 26, 2009 la 22:23

  WOW. MA duc in Anglia si-mi fac partid? La ce varsta iti poti face partid Krossfire? POti la 15 ani?

  Cred ca varianta cea mai buna ar fi raul cel mai mic. Asa ne facem si datoria fata de tara . In plus raul cel mai mic nu castiga niciodata, deci pe urma dam vina pe cei care au votat raul cel mare.

  • august 27, 2009 la 22:04

   votul nu e o datorie. iar ideea de „raul cel mai mic” e subiectiva.

 3. august 30, 2009 la 09:01

  Nu stiu daca era ironie, dar chiar poti face partid in 3 oameni (majori) in Anglia. Avem probleme serioase cu dreptul la asociere iar apoi ne miram cand vreunul mai hotarat falsifica x mii de semnaturi. Intrebarea e : Ar putea fi altfel ? Daca 25-30% din populatie voteaza , cum sa te astepti sa strangi tu cateva zeci-sute de mii pentru o participare ?

  • august 30, 2009 la 17:39

   nu ştiu nici eu dacă răspunsul lui i4ever era ironic;

   imi amintesc că imediat după revoluţie au apărut zeci/sute de partide. care au dispărut după ce s-a subţiat fripturica primită de la stat. partide fără activitate avem şi acum, mă întreb câţi membri cotizanţi mai au.

 4. august 30, 2009 la 12:24

  De acord. Precizati consecintele votului majoritar: „niciunul dintre cei de pe lista: si promovati o campanie de sustinere a bloggerilor.

  • august 30, 2009 la 18:01

   Precizati consecintele votului majoritar: “niciunul dintre cei de pe lista:

   tocmai consecinţele astea îmi sunt încă neclare. varianta lui krossfire, un procentaj anume de voturi negative să ducă la repetarea alegerilor cu acelaşi procentaj de candidaţi schimbaţi (am înţeles bine?) e un pic cam ambiguă. krossfire, ai vrea să clarifici/detaliezi?
   alte variante?
   eu vedeam altfel treaba: dacă votul negativ e majoritar, toţi acasă! alţii!

   alte idei?

 5. Eu
  septembrie 1, 2009 la 12:44

  Vedeti ca mai nou (teoretic) avem vot uninominal. Drept e ca asa cum e pe moment e o prostie, da’ o sa se imbunatateasca in timp.

  Daca intr-o circumscriptie nu candideaza nimeni care sa fie bun de votat, ci doar rahati (scuze, sunt sub influenta unui slideshow care facea reclama la ideea de vot nul, si avea o gramada de balegi in reprezentarea candidatilor), eu vad trei variante de explicatie:

  1. Oamenii din respectiva circumscriptie nu pot scoate pe nici unul dintre ei mai de Doamne-ajuta, cat sa fie bun de votat, in care caz isi merita soarta.

  2. Votantii din circumscriptia respectiva is in majoritate asa de nashpa incat nici unul din minoritatea care s-ar preta la a fi votata nu vrea sa candideze, in care caz iar isi merita soarta.

  3. Majoritatea populatiei din circumscriptie e atat de dezinteresata si refractara la a depune chiar si un mic efort de informare si de activitate incat iar isi merita soarta.

  Asa ca in concluzie, ne place sau nu ne place, pe ansamblul populatiei macar dupa ce se mai corecteaza putin sistemul electoral, nu vom mai avea nici o scuza sa ne plangem de parlamentul si presedintele pe care o sa le avem.

  Stiti ce chestie functioneaza in Germania? Exista o miscare foarte puternica, care cam face legea in toate consiliile locale si partial judetene, un fel de partid al independentilor. Astia n-au o ideologie anume, au doar un fel de organizatie la nivel national care seocupa cu ajutarea si sustinerea candidatilor independenti care vor sa activeze in plan local. Cre’ ca o organizatie de sustinere a independentilor la noi ar fi un lucru util. Organizatia asta ar trebui sa nu aibe candidati proprii, da’ cand vrea unu’ sa candideze de independent, indiferent de ce face si ce zice, daca n-are cazier sa capete suport logistic din partea unei asemenea organizatii. Atunci posibil n-ar mai castiga Nastase sapte case cu majoritate absoluta la el in circumscriptie.

  • septembrie 1, 2009 la 21:00

   1, 2 şi 3 se rezumă prin „fiecare popor are conducătorii pe care îi merită”, nu-i aşa?

   tocmai o mică modificare a sistemului electoral predic şi eu pe aici. 🙂
   nemulţumiţi vor exista întotdeauna, iar nemulţumirea mea actuală nu se referă la partide sau la lipsa independenţilor de pe liste. de obicei sunt şi independenţi pe liste. independenţii pe care îi merităm. 🙂
   interesantă informaţia despre Germania. tocmai am descoperit că funcţionează ceva asemănător şi în Australia.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: