Prima pagină > democraţie > Petiţii online

Petiţii online

Constituţia României, ARTICOLUL 51
(1) Cetăţenii au dreptul să se adreseze autorităţilor publice prin petiţii formulate numai în numele semnatarilor.

(2) Organizaţiile legal constituite au dreptul să adreseze petiţii exclusiv în numele colectivelor pe care le reprezintă.

(3) Exercitarea dreptului de petiţionare este scutită de taxă.

(4) Autorităţile publice au obligaţia să răspundă la petiţii în termenele şi în condiţiile stabilite potrivit legii.

Primesc periodic, de obicei pe e-mail, apeluri la semnarea unor petiţii. Petiţii online. Site-uri care gazduiesc respectivele petiţii sunt destule, iniţiative există. Şi există şi semnatari.

Solicitările sunt din toate domeniile, de la cereri de piste pentru biciclişti, până la (iau la întâmplare) „Redifuzare Dragon Ball Z dublat in romana pe TVR1”. Nu intru în detalii, fiecare poate să ceară ce vrea şi să-şi facă publice doleanţele aşa cum crede de cuviinţă şi cum poate. E comod să faci o petiţie online. E destul de simplu să aduni „semnături”. Doar că după asta, în cele mai multe cazuri nu se mai întâmplă nimic.

Deci, care-i finalitatea petiţiilor online? În afară de veniturile (subţiri, presupun) din publicitatea pusă de cei care deţin site-ul.  Câţi dintre semnatari cred cu adevărat în rezolvarea petiţiei? Sau măcar în primirea unui răspuns. Autorităţile nu sunt obligate să răsfoiască site-urile de petiţii, cu atât mai puţin să şi răspundă. Cât de credibile sunt listele de semnături? Semnăturile se rezumă de multe ori la un nume şi o adresă de e-mail. Când numele este Gykutza007, mai contează restul?

N-am semnat niciodată o petiţie online tocmai din cauză că le consider demersuri inutile în rezolvarea unei probleme concrete. Singura utilitate (potenţială) ar fi aceea de sondaj de opinie.

Anunțuri
 1. rocada
  Septembrie 3, 2009 la 14:19

  stii la ce folosesc aceste initiative. mai intra pe blog-ul meu.
  Tocmai asta este ideea. intro democartie petitiile, sesizarile etc. functioneaza. Noi fiind in mod constant sub o dictatura sau alta am „invatat” ca nu folosesc la nimic, pentru ca nu primi raspuns desi este legal sa primim. Atunci noi nu o mai facem pentru ca, asa cum spui si tu, credem ca este degeaba. Acesta este rezultatul si modul pervers in care cetatenii, desi au drepturi legiferate, sunt impiedicati, mai bine zis convinsi sa nu isi exercite drepturile. daca ai fi stat putin prin vreo alta tara ai sti ca pana si in cele mai nesemnificative cazuri cetatenii fac u z de orice drept care il au si orice mijloace pe care le au la dispozitie. Daca aceste petitii, cereri, proteste etc (dupa caz) ar fi emise, lansate si trimise cui trebuie se va crea o presiune din partea populatiei de a primi in final raspunsuri. Sigur ca daca toti gandim asa, nimeni nu actioneaza si ei merg inainte. Este o prostie sa nu actionezi nu sa actionezi pentru ca pe asta conteaza si Ei. Pai nu este minunat sa comiti orice ilegalitate sau escrocherie sau act imoral si sa nu patesti nimic? Normal ca o faci. Noi le permitem asta. Ia gandeste-te in loc sa tot ne spunem unii altora ca nu are rost, hai sa aderam sau sa semnam toate petitiile(evident cele care cu care suntem de acord si care sunt redactate intrun mod coerent, corect, documentat etc,). Te intrebi cum ar fi cand vor fi sute de petitii cu sute de mii de semnaturi? Cand mass-media, indiferent de orientare, va fi fortata sa sesizeze si sa comunice aceste actiuni, deci implicit sa le sprijine? vezi la „initiative”

  • Septembrie 6, 2009 la 17:18

   petiţiile funcţionează şi la noi. eu m-am referit strict la petiţiile online: foarte simplu şi convenabil de făcut şi de semnat, zero ca valoare juridică.
   petiţia se face pe hârtie, cu semnături şi datele celor care semnează. autoritatea căreia îi este adresată este obligată să răspundă unei petiţii normale. pe astea online nu le ia nimeni in serios şi mie mi se pare firesc să fie aşa. tu ai lua în seamă o cerere semnată de ionescu, popescu şi ram0nik69 ?

 2. rocada
  Septembrie 7, 2009 la 14:05

  corect, a-propos de petitii on line. am revenit cu o mentiune pe blog. pentru a ajunge sa facem petitii trebuie sa existe disponibilitatea unui numar cat mai mare de cetateni de a semna o posibila petitie si de asemenea ar trebui informati asupra formei si institutiilor, organismelor etc. carora trebuiesc adresate.
  Si asa oamenii nu au timp, fiecare este ocupat fie sa traiasca(bine) fie sa supravietuiasca, tocmai de aceea aceste informatii sau initiative trebui sa fie cat mai la vedere si sa existe un acces la acestea foarte facil si rapid.

 3. Septembrie 9, 2009 la 00:03

  oamenii semnează petiţii dacă:
  ştiu de petiţie
  sunt de acord cu petiţia
  li se dă posibilitatea să o facă (degeaba ştiu că se face o petiţie pentru ceva cu care sunt de acord, dacă semnăturile se strâng doar în Timişoara, de exemplu)

  deja sunt cam multe condiţii, asta implică cheltuieli, cheltuielile nu prea e nimeni dispus să le facă.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: